Een eerste blik op de resultaten
Hoe informeer je Keerbergenaren het beste? Welke communicatiekanalen verdienen extra aandacht? Om dit uit te zoeken, lanceerden we begin maart een communicatiebevraging. Ondertussen zijn de resultaten binnen en liefst 402 inwoners deelden hun mening. We zetten de belangrijkste resultaten op een rij.
Vertrouwde papieren media blijven favoriet
Eén resultaat springt duidelijk in het oog: het gemeentelijk infoblad Keerinfo blijft met voorsprong het meest gewaardeerde communicatiekanaal van onze gemeente. Maar liefst 81% van de deelnemers beschouwt dit als een belangrijk kanaal voor algemene gemeentelijke informatie. Ook voor vrijetijdsinformatie scoort Keerinfo hoog met 76,4%.
De gemeentelijke website en nieuwsbrief maken de top 3 volledig, met respectievelijk 50% en 45,2% voor algemene informatie. Huis-aan-huis bedeling van flyers en brochures blijft met 31,2% relevant, terwijl sociale media zoals Facebook (30%) en Instagram (7,2%) een gevarieerd bereik tonen. De LED-borden in het straatbeeld worden door 26% als belangrijk aangeduid.
Digitaal versus papier: een balans bewaren
Uit de open antwoorden blijkt een duidelijke bezorgdheid over digitalisering. Veel respondenten onderlijnen het belang van papieren communicatie, vooral voor oudere inwoners. "Vergeet de oudere gewone Keerbergenaar niet," klonk het meermaals.
Enkele respondenten gaven aan moeite te hebben met digitale platforms: "Ik kan niet werken met Facebook en Instagram" of vroegen om een "infoloket in gemeentehuis voor 'non-digibeten". Deze opmerkingen benadrukken het belang van een gevarieerde communicatiemix.
Communicatievoorkeuren per generatie
Jongere inwoners vertonen een duidelijke voorkeur voor snelle, digitale kanalen. Zij zoeken informatie via sociale media, de gemeentelijke website of digitale nieuwsbrieven. Deze generatie kijkt naar innovatieve oplossingen, zoals bijvoorbeeld een gemeentelijke app, voor directe updates.
Aan de andere kant staan inwoners die een sterke voorkeur uitspreken voor de traditionele papieren communicatie. Een aanzienlijke groep bevindt zich tussen deze twee uitersten. Zij gebruiken zowel digitale als traditionele kanalen, afhankelijk van het soort informatie dat ze zoeken.
Bereikbaarheid als aandachtspunt
Een terugkerend thema is de bereikbaarheid van de gemeentediensten. Meerdere inwoners uitten hun frustratie over het maken van afspraken, het niet beantwoorden van mails of de beperkte openingsuren zonder afspraak. "Mails worden niet opgevolgd", "telefonisch afspraak maken = onmogelijk", waren enkele reacties.
Ook gaven sommigen aan zich "onwetend en niet betrokken" te voelen bij gemeentelijke beslissingen. Er kwam een suggestie voor een systeem waarbij inwoners zich kunnen inschrijven voor nieuwsupdates over specifieke thema's.
LED-borden: gemengde reacties
Opvallend zijn de gemengde reacties op de digitale LED-informatieborden. Hoewel 26% deze als belangrijk beschouwt, zijn verschillende respondenten geen fan. "De LED-borden vind ik storend, verblindend en leiden de aandacht af", merkte een inwoner op.
Suggesties voor verbetering
De bevraging bracht ook constructieve suggesties aan het licht:
- Betere communicatie over besluiten van de gemeenteraad of het schepencollege;
- Meer persoonlijk contact via bijvoorbeeld straatverantwoordelijken;
- Een mobiele applicatie voor gemeentenieuws;
- Duidelijke communicatie over fietsveiligheid en infrastructuur.
Hoe nu verder?
De communicatiedienst en het gemeentebestuur gaan nu aan het werk met al deze gegevens. Er komt een globaal communicatieplan waarin zowel de digitale als traditionele communicatiekanalen hun plaats krijgen. De Keerinfo blijft het centrale medium in onze gemeente. Tegelijk verbeteren we de digitale communicatie en de andere manieren waarop burgers zich kunnen informeren, zoals het rechtstreeks contact met de gemeentediensten.
Hier werken we op korte termijn aan:
- Betere bereikbaarheid van gemeentediensten;
- Meer duidelijkheid over beslissingen van het gemeentebestuur;
- Herbekijken van de LED-borden en hun plaatsing;
- Aanvullende communicatiekanalen (zoals een app) onderzoeken en de haalbaarheid ervan;
- Verbetering van de gemeentelijke website;
- ... en nog veel meer!
Heel veel dank aan de meer dan 400 inwoners die de tijd namen om de bevraging volledig in te vullen. Jullie feedback is bijzonder waardevol om onze communicatie verder te verbeteren.