Deel op facebook
Deel op X
Deel op facebook
Deel op X
Ontdek het thema

Wie is je kandidaat voor de cultuurprijs 2024 ?

Annemie Heylen

Draagt de kandidaat bij aan het culturele leven in Keerbergen ?

JA

Indien ja, verduidelijk waarom de kandidaat bijdraagt aan het culturele leven in Keerbergen.

Als lid van het bestuur van de cultuur- en erfgoedraad zet Annemie zich sinds 2004 belangeloos in voor meer cultuur voor de Keerbergenaars. 

Zij bracht het idee aan om tijdens de zomermaanden orgelconcerten te organiseren in Keerbergen. Het was een opportuniteit om het orgel met historische en muzikale waarde dat zelden of nooit werd bespeeld, opnieuw te betoveren.  Ondertussen is het een gewaardeerde traditie geworden met wekelijks tussen de 120 en 150 luisteraars.
Annemie is ook inspirator voor het nieuwe initiatief “Keerbergen boomt” waarbij het houtig erfgoed (waardevolle bomen) van de gemeente meer bekendheid zal krijgen. Hierbij worden alle Keerbergse amateurfotografen uitgenodigd om waardevolle bomen te fotograferen. Het werk van de 35 ingeschreven fotografen zal te zien zijn op een tentoonstelling in april 2025 in GC Den Bussel.
Ze was/is voortrekker in het formuleren van adviezen aan de gemeente die vooral de Keerbergse kunstenaars ten goede komen bv gratis ter beschikking stellen van exporuimte in Den Bussel, terug de Rooden Leeuw beschikbaar stellen voor tentoonstellingen aan redelijke en aantrekkelijke voorwaarden. Kunstenaars de kans geven om hun werk te verkopen op de kunstmarkt tijdens Bussel Kunst. Deze adviezen vind je terug op website van de gemeente Keerbergen. Ze werd niet voor niks “de vakbondsvrouw van de Keerbergse kunstenaars” genoemd door de voormalige schepen van cultuur. 

Organiseert de kandidaat activiteiten die de cultuurbeoefening en/of cultuurverspreiding in Keerbergen stimuleren ?

JA

Indien ja, verduidelijk welke activiteiten de kandidaat organiseerde die de cultuurbeoefening en/of cultuurverspreiding in Keerbergen stimuleerden.

Ze is al jarenlang de belangrijkste trekker van Bussel Kunst, ontstaan uit het evenement Cultuur Natuurlijk. Bussel Kunst vierde dit jaar zijn 20ste editie. Het geeft Keerbergse kunstenaars een forum om hun werk tentoon te stellen en om hun werk te verkopen op de kunstmarkt. Dit jaar stelden 55 mensen hun werk voor. Het publiek kan gratis de tentoonstelling bezoeken zaterdag en zondag van 13.00 tot 18.00 uur.
Ze bouwde reeds persoonlijke contacten op met ruim 110 plaatselijke kunstenaars, die ze aanmoedigt om naar buiten te komen. Annemie onderhoudt de contacten met de kunstenaars via 2-maandelijkse nieuwsbrieven waarin kunstenaars op de hoogte worden gehouden van initiatieven waarvoor ze belangstelling kunnen hebben.
Ze is zelf keramiste en schoolt zich jaarlijks bij met het volgen van workshops en cursussen.
Ze stelde haar atelier open tijdens de kunstroute zoals die enkele jaren werd georganiseerd.

Draagt de kandidaat bij aan de culturele uitstraling van Keerbergen in de regio ?

JA

Indien ja, verduidelijk op welke manier de kandidaat bijdraagt aan de culturele uitstraling van Keerbergen in de regio.

Haar werk ‘Korenbloemen’ is te vinden op de begraafplaats van Keerbergen. Met het kunstcollectief ‘Vrouwen in alle Staten’ heeft ze vele malen geëxposeerd buiten Keerbergen.

Door steeds meer kunstenaars te verenigen uit onze regio, wordt het almaar duidelijker dat we Keerbergen op de culturele kaart zetten in Vlaams-Brabant.

Won de kandidaat reeds prijzen en/of wordt hij erkend op cultureel vlak ook buiten Keerbergen ?

JA

Indien ja, beschrijf hieronder de prijzen die de kandidaat ontving en/of geef aan hoe hij erkend wordt op cultureel vlak ook buiten Keerbergen.

Annemie is keramiste met een Master van SLAC Leuven. Ze neemt deel aan tentoonstellingen  in België, Frankrijk en Nederland. 

In 2002 kreeg ze een nominatie op de International Funeral Award; cat. Funeraire Kunsten.

In 2004 won ze een eerste prijs met het werk 'Duo Theepotten' georganiseerd onder de auspiciën van de Ambassade van Taiwan.

In 2014  'Papavers & Korenbloemen' gezamelijk werk met Joke Van Broeckhoven tentoonstelling Passchendaele Museum WOI Passendale. In 2018 werd dit werk definitief geinstalleerd op het kerkhof van Keerbergen. 

'Vrouwen in Alle Staten' is haar twee jaarlijkse tentoonstelling die samen met medekunstenaars Beeldhouwen, Schilderkunst, Glaskunst wordt georganiseerd.